☰ Meniu

Ce este Loto Special 6 din 49 ?

Jocul Loto Special 6/49 este un joc de tip loto in care numerele dintre care participantii si le aleg pe cele pe care le joaca sunt cuprinse intre 1 si 49, o varianta simpla avand 6 numere. Principiile de joc pentru acest sistem sunt aceleasi ca la celelalte jocuri de tip loto, particularizand la 6 numere din 49.
O particularitate a sistemului LOTO 6/49 o constituie faptul ca pe acelasi bilet se poate juca si un alt joc, denumit NOROC. Acesta consta in faptul ca, odata cu acceptarea biletului de catre terminalul pe care se joaca, se produce (genereaza) automat un numar intamplator de 7 cifre care va participa la o tragere separata in urma careia se vor atribui mai multe categorii de premii.


Tragerea la sorti a numerelor castigatoarese face prin extragere din urna a 6 numere, participantilor oferindu-li-se 4 categorii de castiguri, dupa cum urmeaza:

Categoria 1 - toate cele 6 numere extrase
Categoria 2 - 5 numere din cele 6 extrase
Categoria 3 - 4 numere din cele 6 extrase
Categoria 4 - 3 numere din cele 6 extrase


Categoria 4 a fost introdusa in anul 2010.

Participarea la acest sistem se face pe bilete speciale, iar tragerile au loc de doua ori pe saptamana, in zilele de joi si duminica.


Descrierea biletului LOTO 49Biletul LOTO 49 care se joaca pe terminalul off-line este format din trei parti. Dintre acestea, una singura - partea din stanga - este cea in care participantul specifica, prin marcare cu stiloul sau pixul cu pasta, numerele pe care le joaca, precum si eventualele optiuni asupra variantelor. Celelalte doua parti sunt albe pe un bilet nejucat si sunt despartite printr-o banda hasurata. Dupa jucarea biletului, adica dupa trecerea lui prin terminal, in cele doua parti albe ale biletului sunt imprimate in mod identic diferite informatii precum: numerele jucate, numarul de variante jucate, costul total platit, daca s-a jucat NOROC, numarul intamplator care participa la tragerea NOROC etc., dupa care cea de a treia parte a biletului (cea mai din dreapta) este automat detasata prin taiere si cade intr-o cutie anexata terminalului.

Bilet Loto

Biletele folosite la terminalele on-line nu au banda hasurata iar imprimarea numerelor jucate si a optiunilor de joc se face pe suprafata alba din partea dreapta a
biletului.
Partea biletului pe care participantul noteaza numerele si optiunile sale asupra celor doua jocuri, imprimata intr-un caroiaj de culoare rosie, se compune din trei
campuri:
- campul 1 - pentru numerele de jucat prin marcare;
- campul 2 - pentru scheme reduse si variante combinate compuse;
- campul 3 - pentru jocul NOROC.

Bilet Loto
Campurile 1 si 2 sunt impartite in trei zone, notate A, B si C, asa cum se vede pe bilet. Aceste doua campuri sunt utilizate numai pentru jocul LOTO 49, in timp ce
campul 3 este folosit numai pentru jocul NOROC.
Campul 1 este destinat marcarii de catre participant a numerelor pe care doreste sa le joace. in fiecare din cele trei zone ale campului 1 sunt preimprimate in culoare rosie cele 49 numere pe care participantul le poate juca, fiecare numar fiind incadrat intr-un patrat cu linii de asemenea rosii. Fiecare din cele trei zone A, B, C ale campului 1 corespunde unei variante (simple sau combinate).
Campul 2 este format din doua coloane si are fond rosu. in aceste coloane sunt preimprimate, pentru fiecare din cele trei zone A, B, C, cifrele 1, 2, 3, 4, 5 in prima
coloana si cifrele 6, 7, 8, 9, 0 in a doua coloana. Fiecare din aceste cifre este plasata intr-un cerculet cu fond alb.
Campul 2 este destinat unor marcaje pe care participantul le face cand doreste sa joace scheme reduse sau variante combinate compuse, care vor fi explicate detaliat putin mai departe. Trebuie retinut ca cele trei zone A, B, C ale campului 2 sunt strict corespunzatoare celor trei zone ale campului 1.
Campul 3 este o linie formata din doua parti: partea din stanga, cu fond rosu, cuprinde 8 casute in care sunt inscrise cifrele de la 1 la 8, fiecare cifra fiind plasata intr-un cerculet cu fond alb; partea din dreapta, cu fond alb, cuprinde 4 casute in care sunt inscrise numerele 5, 8, 10, 20, fiecare dintre aceste numere avand deasupra sa semnul x (ori).


Cum se face marcarea biletuluiMarcarea biletului LOTO 49, in vederea participarii la o tragere, consta din insemnarea numerelor care se joaca in campul 1 si / sau a unor cifre in campul 2; atunci
cand participantul doreste sa joace si jocul NOROC, se insemneaza si unul sau mai multe numere din campul 3. Aceasta insemnare se face cu cerneala sau pix cu pasta, de culoare albastra sau neagra; nu este permisa marcarea cu cerneala sau pasta de culoare rosie, deoarece inscrisurile si fondul general al biletului sunt rosii, iar dispozitivului de citire al terminalului ii va fi practic imposibil sa faca distinctie intre cifrele sau numerele preimprimate si marcajele facute de jucator.
Marcarea se poate face fie prin X-uri, fie prin linii groase, fie prin cerculete mici total umplute. Oricum, trebuie avut in vedere ca marcarea trebuie sa fie facuta astfel incat casuta in care este inscris numarul sa fie cat mai umpluta si sa nu se depaseasca conturul casutei.
Pentru a se realiza siguranta citirii unui marcaj, este indicat ca acesta sa fie facut cu linii cat mai groase fara a se depasi casutele. Pe biletul LOTO 49 (fig. 1), in prima linie de casute de deasupra campului 1, este trasata o linie neagra. Semnificatia acestei linii negre este de a indica participantului grosimea minima a marcajelor pe care le face pe bilet.
Cele mai frecvente erori de marcare a biletelor pentru jocurile loteristice automatizate constau in: linii prea subtiri, depasirea casutelor sau insuficienta umplere a
casutelor. De asemenea, s-au constatat si cazuri de murdarire a campului de joc cu pete de cerneala sau pasta, situatii care pot genera citirea de catre terminal a unor numere pe care participantul nu le-a marcat.
Mai trebuie retinut si faptul ca biletele care se introduc in terminal, in vederea participarii la un joc, nu trebuie sa fie patate, indoite, botite etc., deoarece terminalul nu
primeste asemenea bilete, sau poate genera erori de citire a variantelor jucate de participant.
Mai trebuie mentionate si alte cateva aspecte legate de completarea de catre participanti a biletelor LOTO 49. Este vorba de cateva prevederi ale Regulamentului
privind organizarea si administratea jocurilor LOTO.


JOCUL LOTO 49
Tipurile de variante care se pot jucaTipurile posibile de variante LOTO 49 care se pot juca pe biletul prezentat mai inainte sunt urmatoarele:
- variante simple;
- variante combinate;
- scheme reduse;
- variante combinate compuse;
- combinatii CAP DE POD.

Variante simple Loto 6 din 49Varianta simpla - formatia etalon a jocului LOTO 49 - este formata din 6 numere diferite din cele 49 care se pot juca. Din punct de vedere pozitional, o varianta simpla corespunde unei zone dintre cele trei ale biletului, respectiv A, B, C.
Pentru a juca variante simple pe biletul LOTO 49 este suficienta marcarea numerelor alese (cate 6 pentru fiecare varianta) in cele trei zone ale campului 1, campul 2
ramanand nemarcat.
Pe un bilet LOTO 49 se pot juca una, doua sau trei variante simple, in oricare din cele trei zone A, B, C.

Variante combinate Loto 6 din 49O varianta combinata este formata din minimum 7 numere, ea reprezentand de
fapt mai multe variante simple; numarul acestor variante simple este dat de: C 6n combinari de n luate cate 6, unde n este numarul de numere jucate.
O varianta combinata este jucata prin marcarea celor cel putin 7 numere alese in oricare din cele trei zone A, B, C ale campului 1.
Pe un bilet LOTO 49 pot fi jucate una pana la trei variante combinate, in oricare din cele trei zone.

Varianta combinata compusa Loto 6 din 49O varianta combinata compusa este alcatuita din doua sau trei variante combinate obisnuite care sunt formate din variante simple de mai putin de 6 numere, variantele rezultate avand exact 6 numere.

Ex: In zona A a biletului ( camupul 1 ) se joaca 5 numere - 1,2,3,4,5 - intr-o varianta combinata de 4 numere varianta simpla, iar in zona B se joaca 3 numere - 6,7,8 - intr-o varianta combinata de 2 numere varianta simpla.

Realizarea celor doua variante combinate se face astfel: la fiecare varianta de 4 numere din zona A se lipesc pe rand toate variantele de 2 numere ( 4+2=6 ) din zona B. Numarul de variante simple ale variantei combinate compuse se obtine prin inmultirea numerelor de variante simple ale celor doua combinate componente 5*3=15. Completarea biletului cu varianta combinata compusa se face astfel:
 • - in zona A a campului 1 se marcjeaza cele 5 numere ale primei variante combinate;
 • - in zona A a campului 2 se marcheaza numarul de numere ale variantei simple componente ( 4 );
 • - in zona B a campului 1 se marcheaza cele 3 numere ale celei de a doua variante combinate;
 • - in zona B a campului 2 se marcheaza numarul de numere ale variantei simple componente ( 2 ).
Aceeasi varianta combinata compusa poate fi jucata nu doar in zonele A si B, ci si in zonele B si C. O conditie necesara este ca cele doua variante combinate componente sa fie marcate in zone vecine, respectiv A si B sau B si C. In mod similar se poate juca si o varianta compusa din trei variante combinate marcate in zonele A, B si C, cu respectarea conditiei ca suma numerelor de numere ale variantelor simple componente sa fie 6.

Pentru a se intelege cat mai usor, variantele combinate compuse se mai folosesc si sub denumirile de variante de tip AxB, BxC sau AxBxC. Avand in vedere cele spuse anterior, rezulta urmatoarele trei conditii necesare in jocul variantelor combinate compuse:
 • - suma numerelor marcate in campul 2 al biletului pentru cele doua ( trei ) variante combinate componente trebuie sa fie 6;
 • - numerele marcate in cele doua ( trei ) zone ( campul 1 ) trebuie sa nu se repete;
 • - in cazul compunerii a doua variante combinate, acestea trebuie sa fie marcate in zone vecine: A si B sau B si C.

  Posibilitatile de formare a variantelor combinate compuse de tip AxB sau BxC
 • Zona A ( Zona B ) 1 2 3 4 5
 • Zona B ( Zona C ) 5 4 3 2 1
 • Total 6 6 6 6 6

  Posibilitatile de formare a variantelor combinate compuse de tip AxBxC
 • Zona A 1 1 1 1 2 2 2 3 3 4
 • Zona B 1 2 3 4 1 2 3 1 2 1
 • Zona C 4 3 2 1 3 2 1 2 1 1
 • TOTAL 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

  Din cele aratate mai sus, rezulta ca pe un bilet LOTO 49 poate fi jucata o singura varianta combinata compusa; daca aceasta varianta compusa este de tip AxB sau BxC, atunci in zona ramasa libera ( C sau A ) poate fi jucata o varianta simpla sau o varianta combinata sau o schema redusa.

Combinatia Cap de Pod Loto 6 din 49Cu ajutorul variantelor combinate compuse, participantii pot juca si combinatii CAP DE POD. Participantul care doreste sa joace acest tip de variante, trebuie sa o faca numai cu ajutorul variantelor combinate compuse.

O combinatie CAP DE POD este , de fapt, o varianta combinata compusa plus o varianta combinata; varianta combinata compusa este formata dintr-o varianta combinata de n numere luate cate 5 si o varianta combinata din restul numerelor pana la 49 luate cate 1, iar varianta combinata este una obisnuita de aceleasi n numere ( luate cate 6 ).

Iata regulile de completare a unei variante CAP DE POD pentru n numere sunt:
 • 1. pentru 5 numere:
  • - se marcheaza cele 5 numere alese in zona A campul 1, iar in zona A campul 2 se marcheaza cifra 5;
  • - se marcheaza celelalte 44 numere in zona B campul 1, iar in zona B campul 2 se marcheaza cifra 1.
 • 2. pentru 6, 7,...numere:
  • - se marcheaza cele 6,7,...numere alese in zona A campul 1, iar in zona A campul 2 se marcheaza cifra 5;
  • - se marcheaza restul de numere pana la 49 in zona B campul 1, iar in zona B campul 2 se marcheaza cifra 1;
  • - se marcheaza in zona C campul 1 cele 6,7,...numere.
Datorita faptului ca o combinatie CAP DE POD se completeaza de participant ca o varianta combinata compusa, terminalul va imprima, pe cele doua parti albe ale biletului, tpate numerele marcate, adica: pentru zona A, va imprima cele n numere marcate, pentru zona B, va imprima celelalte 49-n numere, iar, daca numarul de numere pentru care se joaca CAP DE POD este mai mare decat 5, se vor imprima cele n numere si pentru zona C. Rezulta ca, in cazul jucarii unei combinatii CAP DE POD, numarul de numere imprimate este foarte mare. Din aceasta cauza, deoarece spatiul de imprimare este limitat, combinatiile CAP DE POD nu se pot juca cu mai mult de 13 numere.

La LOTO 49, numarul de numere ce pot fi jucate in combinatii CAP DE POD este cuprins intre 5 si 13.

Loto 6 din 49 apartine companiei nationale LOTERIA ROMANA
Anunturi Auto - www.zoa.ro
Director Web TRX - Promovare Site